Koiran laihduttaminen

Koiran laihduttaminen raakaruoalla

Miten raakaruokitun koiran paino pysyy ihanteellisena?

Harvoin koiran laihduttaminen on niin yksinkertaista, että vain vähentäisit ruoan määrää. Oikean tasapainon löytäminen voi olla haasteellista, erityisesti jos koirasi on steriloitu tai kastroitu. Elimistön aineenvaihdunta on hormonien säätelemää, siihen vaikuttaa kilpirauhasen toiminta, sukupuolihormonit sekä verensokeria säätelevät insuliini ja glukagoni.

Toiset koirat kuluttavat talvella huomattavasti enemmän kuin kesällä. Kun koira viettää paljon aikaa ulkona pakkasessa, menee lämmön tuottamiseen valtavasti energiaa.

Toiset koirat ovat aktiivisempia kesällä, kun ne pääsevät mökillä päivät pitkät uimaan ja juoksemaan vapaana. Metsästyskoirat voivat kuluttaa metsästyskaudella kolminkertaisesti verrattuna lepokauteen.

On täysin luontaista, että koiran paino vaihtelee ihannepainon ylä- ja alarajan välimaastossa. Ruoan määrä on harvoin vakio, vaan se vaihtelee koiran elämäntilanteen mukana. Välillä elimistö pakkaa ylimääräistä energiaa rasvavarastoiksi ja välillä sitä puretaan energiaksi. Näin myös luontainen säätely pysyy aktiivisena ja toimivana.

Vaa’an näyttämä lukema ei kerro paljonko painosta on rasvakertymää. Tunnustele usein erityisesti vyötärön tuntumaa, niin saat paljon paremman “näppituntuman” onko koirasi lihonnut vai laihtunut. Myös hännän tyvi sekä kaula ja niska ovat paikkoja, joihin rasva kertyy.

painonhallinta

Koiran liikkuessa 2-3 kylkiluuta pilkahtelevat.

Jos koiran ruoan määrää ja ruoan rasvaisuutta supistetaan liikaa, koiran keho saattaakin saada viestin siitä, että ravitsemuksellinen tila on nyt huono. Tuloksena on koira, jonka rasvavarastot pysyvät itsepintaisesti kiinni, mutta samalla koira menettää lihasmassaa.

Koiraa laihduttaessa toimivampi keino on pitää aterioiden koko, ravinteikkuus ja rasvaisuus korkeana, mutta jättää aterioita väliin. Voit asteittain siirtyä kahdesta päivittäisestä ateriasta yhteen tai jättää joka kolmas ateria väliin.

Liian laihaa koiraa saa melko helposti lihomaan, mutta lihaksia ei kasva pelkästään ruokaa lisäämällä.

Voit oppia lisää koiran painon säätelystä verkkoluennollani.

koiran laihdutus

Hinta 10€ sisältäen:

  • Verkkoluennon tallenne videona.
  • Luennon kalvot pdf-tiedostona, jonka voit tulostaa muistiinpanoja varten.
  • Pääsy materiaaleihin (pdf, tallenne) kuukauden ajan. Voit siis kuunnella luennon niin monta kertaa kuin haluat ja kerrata oppimasi.

Verkkokauppaa päivitetään ja aiemmin julkaistuja tuotteita on toistaiseksi mahdollista tilata sähköpostitse:
malin@koiran-raakaruokinta.fi

JÄTÄ SÄHKÖPOSTIOSOITTEESI, JOS HALUAT SAADA TIEDON, KUN UUSIA TUOTTEITA JULKAISTAAN!


 

 

, , , , ,