Koiran raakaruokinta

Koiran raakaruokinta

Barffaus, raakaruokinta, lihaluuruokinta (RMB), saalismalli (prey model), luonnollinen ruokinta, luonnonmukainen ruokinta…

Mikä sitten on koiran lajityypillinen ruokavalio?

Yhtä ainoaa oikeaoppista vastausta tähän ei ole eikä selkeää rajaa ruokintatyylien välillä ole. Termeinä barffaus ja raakaruokinta käytetään Suomessa melko vapaasti, kuvaillen mitä tahansa raakaruokintatyyliä. Joillekin BARF tarkoittaa kuitenkin vain ja ainoastaan ns. puhdasoppista barffia Billinghurstin tyyliin. Täten haluan selvittää, mitä termejä itse käytän ja mitä niillä tarkoitan. Tällä hetkellä käytän itse pääasiassa termiä “raakaruokinta” tai “lajityypillinen ravinto” ja painotan sitä, että ruokavaliota on mahdollista ja jopa suotavaa muokata omalle koiralle soveltuvaksi. Haluan opettaa sinua ymmärtämään ravinnon ja hyvinvoinnin välisen merkityksen ja mitä erilaisia tapoja on ruokkia koiraa ilman kuivamuonaa tai säilykeruokaa. Julkaisen säännöllisesti myös artikkeleita koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista.

Luonnollinen ruokinta. Tarkoittaen lähes kaikkia alla mainittuja ruokintatyylejä, joissa ei käytetä kuivamuonaa, säilykeruokaa, eikä suuria määriä viljatuotteita. Ruoka on pääasiassa raakaa.

Raakaruokinta. Ruokintatyyli, jossa pääpaino on raa’assa lihassa, rasvassa, sisäelimissä ja raaoissa luissa.

 

Saalismalli (Prey model). Ruokintatyyli, jossa jäljitellään pienen saaliseläimen koostumusta. Kokonaisten ruhojen käyttöä suositaan aina kun mahdollista.

BARF, barffaus. Ruokintatyyli, jossa usein viitataan Billinghurstin tyyliin, 60% lihaisia luita (30% luuta), loput lihaa, sisäelintä ja kasvista. Usein jauhettuina aterioina. Voi sisältää hedelmiä, maitotuotteita ja joissakin versioissa myös puuroa.

Lihaluu ruokinta (RMB, Raw Meaty Bones). Tom Lonsdalen versio, jossa syötetään pääasiassa kokonaisia ruhoja tai isoja lihaisia luita. Ei kasviksia. Ruoantähteitä voi olla.

Kotiruoka. Puuro-liha ruokinta.  Lisänä luita tai kalkkia ja muita ravinteita purkista.

Sekaruokinta tai 50:50. Raakaruokaa + Kuivamuonaa.