Malin Ekblom

Hei!

Olen Malin Ekblom, diplomiravintoneuvoja ja koiran luonnollisen ruokinnan asiantuntija. Olen toiminut koirien ravintoneuvonnan parissa vuodesta 2005 ja kirjoittanut kirjan “Koiran luonnollinen ruokinta”(2006), joka löytyy myös ruotsinkielisenä.

Oma kiinnostukseni ravitsemuksesta ja sen yhteydestä terveyteen heräsi vuonna 2004.
Silloin saksanpaimenkoirani Jeppe oli sairastanut haiman vajaatoimintaa vuoden verran.
Jeppe kärsi sairauden aiheuttamista ruoansulatusvaivoista, vaikka sairautta hoidettiin sekä perinteisellä lääkityksellä että luontaishoidoilla, mm. homeopatialla ja akupunktiolla.

Ystävän suosituksesta aloin antamaan Jepelle puuropohjaista kotiruokaa, joka olisi helpommin sulavaa kuin kuivamuona. Tämä muutos toi hieman helpotusta ruoansulatusvaivoihin, mutta iho-ongelmat ja herkkävatsaisuus olivat laihuuden lisäksi edelleen riesana. Kysyin luontaishoitajalta neuvoa mahdollisimman helposti sulavaan ruokaan. Etsiskelin netistä lisää koiranruokareseptejä.

Hämmennyksekseni löysin kuitenkin artikkeleita ja keskustelupalstoja, joissa väitettiin, etteivät viljapohjaiset ruoat – edes puuro, ole koiralle sopivaa ruokaa. “Mitä ihmettä?” ajattelin. Uteliaisuuttani luin lisää, itse asiassa kaiken minkä aiheesta suinkin löysin, sillä pääni oli täynnä kysymyksiä. Miksi? Miten? Mitä? Tuntui siltä, että hyvin monet epämääräiset teveysonglemat, kuten ihottumat ja tulehduskierteet olivat monella koiralla loppuneet BARF ruokavalioon siirtymisen myötä. Vakuutuin siitä, että tätä on vähintään kokeiltava!

Luontaishoitajat vannoivat puuropohjaisen ruoan nimeen ja eläinlääkärit sanoivat, että “Koirasi kuolee jos sille antaa raakoja luita – sehän sairastaa haiman vajaatoimintaa, eikä täten sulata ruokaa kunnolla!”

Jeppe kuitenkin laihtui käveleväksi luurangoksi ja ruoansulatusongelmia esiintyi enemmän tai vähemmän jatkuvasti, lääkityksestä huolimatta. Iho-ongelmiin ei löytynyt kuin hetkellistä helpotusta. Vatsan alus oli vuoroin märkivän ihottuman peitossa, vuoroin “norsuniholla”. Korvat kutisivat jatkuvasti ja välillä Jeppe raapi ne vereslihalle.  (Katso kuvitettu Jepen tarina.)

Mitä sitten avuksi? Yritin löytää koirien ravitsemusterapeutin, tuloksetta. Lähetin viestin yhdelle suomalaiselle BARF kasvattajalle, joka ei osannut auttaa, kun kyseessä oli sairas koira. Aloin todella tuskastua ja katselin Jepen yhä pahenevaa tilannetta. Lopulta ajattelin, että sehän kuolee joka tapauksessa käsiini, joten onko siinä vaiheessa merkitystä sillä, kuoleeko se nälkiintyneenä suolistovaivojen aiheuttamiin puutostiloihin vai raa’an lihan ja luun aiheuttamaan suolistovaurioon?

Tuumasta toimeen. Ruokakuppiin raa’an lihan lisäksi pari sentin mittaista palaa broilerin kaulasta ja puuroa vähemmälle. Eikun yöllistä ripulirumbaa tai eläinlääkärin akuuttia vastaanottoa odottelemaan. Mutta – mitään ei tapahtunut! Jepen vatsa ei mennyt lainkaan sekaisin!

laiha-koira-ihottuma

Viikon jälkeen raavin silmiäni – uloste oli huomattavasti kiinteämpää kuin aiemmin. Jeppe ei enää raapinut itseään ihan jatkuvasti – sain nukkua yön rauhassa, heräämättä korvien ravisteluun ja rapsutukseen.
Parin viikon jälkeen muutos parempaan oli selkeä, iho oli rauhoittunut ja uloste kiinteää. Parissa kuukaudessa painoa tuli lisää ja Jepen paha ominaishaju katosi ja turkki alkoi kiiltää. Aiemmin kaljuina olleisiin kohtiin, mahan alustaan, korviin ja silmien ympärille alkoi kasvaa uuttaa karvaa.

koiran-turkki-iho-terve

Aloin opiskella eläinten luontaisterapiaa ja syventämään tietoa ravitsemuksesta eri kirjojen kautta. Olen myös luennoinnut aiheesta koko maassa ja julkaisin kirjan “Koiran luonnollinen ruokinta” vuonna 2006. Jatkuva polte syventää tietämystä ajoi minut opiskelemaan ravintoneuvojaksi Terveysopisto Saluksessa, josta valmistuin 2010. Opintoihin kuului myös peruslääketieteen opintoja, joten ymmärrykseni elimistön toiminnasta ja sairauden synnystä sekä kokonaisvaltaisesta hoidosta sai laajemman näkökulman. Ymmärsin myös, kuinka suuri merkitys on ravinnon imeytymisellä, mihin vaikuttaa useampi tekijä. Stressi ja suoliston kunto on näistä tärkeimmät, laadukkaasta ravinnosta ei ole hyötyä, jos se ei imeydy.

koiran-painonhallinta

Kiinnostukseni koirien stressin hallinnasta ja henkisestä hyvinvoinnista sai näin alkunsa. Suomessa järjestetään paljon koira-aiheisia kursseja ja seminaareja. Kuuntelin eri luennoitsijoita ja aiheita, koirien käyttäytymisestä ja kehityshistoriasta, kukkaterapiasta, kouluttamisesta, stressin hallinnasta.

Olen työskennellyt pian kymmenen vuotta opastaen koiranomistajia koiran ruokavalion muutoksessa. Asiakkaina ovat olleet myös sairaiden koirien omistajat ja pitkäkestoisella yhteistyöllä on saavutettu hyviä tuloksia myös hankalissa tapauksissa. Olen opastanut raakaa ruokaa myyviä kauppiaita neuvomaan asiakkaitaan ruokavalion muutoksessa ja olen ollut mukana koirien raakaruoka-aterioiden suunnittelussa.

Työssäni ravintoneuvojana ja luennoitsijana törmäsin jatkuvasti eri tyyppisiin käytännön ongelmiin raakaruokinnan opettelussa.

Nyt haluan tuoda sekä opiskelun, ravintoneuvonnan että luennoinnin käytännöllisemmälle tasolle ja jokaisen koiranomistajan ulottuville!

Haluan auttaa sinua tekemään koirasi ruokavalion muutoksen helposti ja turvallisesti. Haluan myös, että sinun on mahdollista itse oppia riittävästi koiran ruoansulatuksesta ja ravintoaineista kuitenkaan hukuttamatta sinua informaatiotulvaan. Kun osaat perusteet ja osaat tulkita omaa koiraasi, voit tehdä tarvittavat muutokset olematta asiantuntijan armoilla.

Tämän mahdollista nykyaikaiset verkkopohjaiset sovellukset. Luennon voit kuunnella omalta tietokoneelta tai mobiililaitteelta, kätevästi silloin kun se itselle sopii. Voit myös helposti kerrata oppimasi, sillä kirjallinen materiaali on vapaasti tulostettavissasi ja luentojen tallenteet voit katsoa niin monta kertaa kuin haluat.

Mikäli haluat saada tiedon sähköpostiisi, kun uusia kursseja on tulossa, tilaa myös uutiskirje sivupalkissa olevan lomakkeen kautta!

terveisin,

***

Koulutus:
Erä- ja luonto-opas 2016 (Turun aikuiskoulutuskeskus)
LCF Life Coach® 2014 (Valmentamo, Mendo Oy)
Olonkeveys®-valmentaja 2011 (Valmentamo, Mendo Oy)
Diplomiravintoneuvoja 2010 (Suomen Terveysopisto Salus)
Koulutus on Luonnonlääketieteen Keskusliiton (LKL) periaatteiden mukainen ja se pohjautuu viralliseen ravinto-oppiin, fytoterapiaan, funktionaaliseen lääketieteeseen sekä vallitsevaan Eurooppalaiseen luontaislääketieteelliseen käsitykseen ravinnon ja terveyden välisestä yhteydestä. Koulutukseen sisältyy myös koululääketieteen perusteet (anatomia, fysiologia, tautioppi, psykologia, psykiatria, neurologia).
Koulutustekniikan perusteet I-IV (Trainer’s Choice) 2006-2011
Koirien koulutusohjaaja (KIVA-Team) 2009
Bach kukkaterpaia, tasot I ja II (Freespirit) 2007-2009
Dipl. eläinten luontaisterapeutti (Nokka) 2006
Laboratorioalan perustutkinto 2001

Julkaisut:

Haukun Herkkureseptit (2016)

Koiran luonnollinen ruokinta ISBN 978-952-92-1400-6 (2006)
Naturlig utfodring av hundar ISBN 978-952-92-3643-5 (2008)

Muu kokemus:

  • Olen työskennellyt meijeriteollisuudessa yli 6 vuotta mm. laboratorion, laadunvalvonnan ja tuotekehityksen parissa. Laboratorioalan kokemusta minulla on elintarvike- sekä öljynjalostamon laboratorioista.
  • Koirani Jeppe ja Mooses ovat innoittaneet ja opettaneet minua sekä ruokinta- että koulutusasioissa.
  • Hienosti Hihnassa 2 DVD:llä on “koirankeittiö”-osio, jossa käsittelen ruokinta-asioita.
  • Ravinnon tielle minut johdatti haiman vajaatoimintaa sairastanut saksanpaimenkoirani Jeppe. Vaihto teollisesta kuivamuonasta luonnolliseen ruokintatyyliin sekä stressinhallinta piti Jepen oireet hallinnassa ja toi merkittävän parannuksen koiran vointiin. Tämä sai minut huomaamaan ravinnon, stressin ja terveyden välisen yhteyden, mikä innoitti opiskelemaan alaa.
  • 2010 perustin yhteistyössä Anne Laineen kanssa raakaruokakauppa Käpäläkellari Korppooseen www.ortti.com
  • 2011 perustin raakaruokakauppa Käpäläkulman Porvooseen www.kapalakulma.fi Käpäläkulman toimintaa jatkoi Emelie Hägg, minun muutettuani takaisin Korppooseen.
  • 2016 valmistuin Erä- ja luonto-oppaaksi ja 2017 muutin Porvooseen uusien haasteiden pariin.
  • 2017 Hoitovapaani ajan ravintoneuvonta oli tauolla ja 2018 julkaistaan taas uusia tuotteita ja kursseja!