Millaista koiran kakkaa?

koiran-kakkaKoiran kakka

Tiedätkö sinä minkälaista koiran ulosteen kuuluisi olla?

Milloin se on liian kovaa ja milloin liian löysää?

“Tuliko kakka?” Kysymys tuntuu välillä olevan yleisin koiran omistajien välien kahvipöytäkeskustelu. Koiranomistajat kyykkivät kakkojen ylle, joko kerätäkseen ne talteen, tai tunnustelemaan kepillä kakan koostumusta.

Tiedän koiranulkoiluttajan, joka lähettää aina kuvan koiran tuotoksesta omistajalle. Hauskaa, mutta ei suinkaan naurettavaa. Kakkimista ei kannata kuitata “Tuli kakat”-olankohautuksella, vaan tarkkaile oikeasti minkälaista koiran kakka oli.

Koiran kakka on hyvä mittari monessakin asiassa, esimerkiksi voit huomata lievän suolistotulehduksen ennen kuin se kehittyy ripuliksi.

Mitä koiran kakka sinulle paljastaa?

  • Minkä laatuista ruokaa koira syö. Suuri ulostemäärä voi kertoa siitä, ettei ruoka sovellu koirallesi.
  • Miten hyvin ruoka on imeytynyt. Laadukaskin ruoka voi aiheuttaa suuren määrän haisevaa ulostetta, jos koiralla on imeytymishäiriöitä tai suolisto-ongelmia.
  • Onko koira syönyt paljon sisäelimiä tai veristä ruokaa, sillä nämä löystyttävät ulostetta ja tekevät siitä tummaa.
  • Onko koira syönyt liikaa luuta, koska luupitoinen ruoka kuivattaa ja kovettaa ulostetta vaaleankeltaiseksi, jopa ihan valkoiseksi murenevaksi pipanaksi.
  • Onko koira stressaantunut, jolloin uloste on usein lievästi löysää ja limaista tai ulosteen seassa voi olla sulamatonta ruokaa.
  • Onko koiralla suolistotulehdus, mikä näkyy ulosteen limaisuutena ja tekee ulosteesta myös löysää ja haisevaa.
  • Ulosteessa voi näkyä loisia, jolloin on vietävä ulostenäyte eläinlääkärille tutkittavaksi. Esimerkiksi heisimadot saattavat näkyä “riisinjyvinä” ja joskus voi nähdä jopa kiemurtelevia matoja.

→ Huomaa että kaikki suolistoloiset eivät näy paljaalla silmällä ulosteessa. Ulostenäyte kannattaa tutkituttaa vähintään kaksi kertaa vuodessa ja aina jos epäilet matoja. Tällöin saat oikean matolääkkeen oikeaan aikaan oikealla annostuksella. Näin voit välttyä turhilta madotuskuureilta “varmuuden vuoksi”, koska ne myös rasittavat elimistöä häiritsemällä suoliston bakteerikanta ja saattavat edistää lääkkeille resistenssien matokantojen kehittymistä.

Paksunsuolen bakteerikanta uusiutuu jatkuvasti ja tästä syystä uloste saattaa joskus olla pakkaantunut ikään kuin limapussin sisälle. Jos sitä tapahtuu suunnilleen kerran kuukaudessa, on se useimmiten merkki siitä, että vanhaa bakteerimassaa on poistunut kerralla enemmän ja tämä näkyy liman muodostumisena ulosteen ympärille. Jos sitä tapahtuu useammin, voi suolisto olla ärtynyt tai koiran stressitaso korkealla.

Lue täältä miten hoidat ripulin.

Raakaruokakakka on erilaista kuin kuivamuonakakka.

Kuivamuonaa syövän koiran ulosteen määrä ja laatu on hyvin tasalaatuinen.

Raakaruoalla on suurempaa vaihtelua ulosteen värissä ja koostumuksessa. Jopa saman ulostekerran sisällä voi tulla sekä vaaleaa ja kuivaa että tumma ja pehmeätä, tätä kutsutaan “seeprakakaksi” 😉

Raakaruokinnalla koiran ulosteen määrä on tavallisesti noin puolet siitä, mitä se olisi kuivamuonalla. Ulostetta muodostuu vähemmän, koska ruoka on imeytynyt paremmin. Lisäksi lajityypillinen ravinto ei sisällä turhia täyteaineita, kuten viljaa tai suurta määrää kuituja.

Raakaruokakakka maatuu nopeammin, koska se ei sisällä säilöntäaineita. Kuivamuonan säilöntäaineista osa imeytyy koiran elimistöön. Osa kertyy kehoon ja osa poistuu erityksen, kuten hengitysilman, ihon tai virtsan kautta. Loput erittyvät ulosteen mukana. Säilöntäaineita on siis koiran kakassakin! Siksi kuivamuonakakka jää usein löyhkääväksi, limaiseksi kasaksi mätänemään ja homehtumaan. Säilöntäaineiden takia se ei maadu luonnolliseen tapaan, vaan huomattavasti hitaammin kuin “raakaruokakakka”, joka kuivahtaa vaaleaksi ja murenee tomuksi.

Millaista koiran kakan sitten pitäisi olla?

Tarkista taulukosta onko koirasi kakka sopivaa! Tuotos tulisi olla keskimäärin 3-4 luokkaa. On normaalia, että ulosteen laatu vaihtelee hieman pehmeästä ja tummasta melko kiinteään, vaaleaan papanaan, taulukon noin 2-5 välillä.

Uloste ei saa olla jatkuvasti löysähköä, limaista tai puuromaista eikä myöskään jatkuvasti kovaa, kuivaa papanaa. Ulosteessa ei saisi olla näkyviä, isoja palasia sulamatonta ainesta.

Koiran tulisi ulostaa vaivatta yhden tai useamman kerran päivässä riippuen ruoan määrästä ja koiran aktiivisuudesta.

bristol stool chart

Kuvan lähde.

Vapaasti suomennettuna:

1. Erilliset kiinteät kikkareet. Pähkinämäiset. Voi olla työlästä ulostaa.

2. Makkaramainen mutta selkeästi muodostuneita kikkareita.

3. Makkaramainen, pinnalla halkeamia.

4. Makkaramainen tai käärmemäinen. Pehmeä.

5. Pehmeät erilliset pallurat.

6. Kuohkeat ryynimäiset kikkareet, muussimainen.

7. Vetinen, ei kiinteitä palasia lainkaan. Nestemäinen.

Tykkää ja kommentoi alle, miten tarkkaan teillä seurataan ulosteen laatua?

 

, , , , , , , , ,